Coronavirüsün küresel bir pandemi haline dönüşmesi ile birlikte online eğitim sürecinde dijital araçlar ile zenginleştirilmiş etkili ders tasarımlarının oluşturulması çok büyük bir önem kazandı. Bu sürece en hızlı şekilde uyum sağlamak hepimiz için zorunlu bir hal aldı. Bizler, yani Pozitif Teknoloji eğitim dünyasında gerçekleşen bu hızlı dijital dönüşüm sürecinde en büyük yardımcınız olma sorumluluğunu benimseyerek “Apple ile Öğrenme Yolculuğu” webinar serisini tasarladık. Yolculuğumuzun ilk adımını ise anlamı büyük bir gün olan 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesi ile attık. Bu yolculuğun ilk adımında eşsiz bakış açıları ile ufkumuzu genişleten Apple Seçkin Eğitmenleri’nin kılavuz niteliğindeki faydalı içerikler ve tavsiyelerinden oluşan oturumlarından bahsetmek isteriz.

Apple Seçkin Eğitimcileri( ADE), öğretimi ve öğrenimi dönüştürmek için Apple teknolojilerini kullanarak öğrenmeyi kalıcı, etkili, eğlenceli ve sürdürülebilir kılarak, bireyleri ve dolayısıyla dünyayı değiştirmek isteyen eğitimcilerdir. Etkinliğin ilk gününde gerçekleştirilen söyleşi oturumunda edindikleri misyonla neler yaptıklarından bahsettiler. Ardından sosyal medyada en çok sorulan sorular hakkında katılımcılarla bilgilerini paylaştılar. Öğrencilerin daha yenilikçi öğrenme deneyimleri oluşturabilmeleri için, öğretmenlerin iPad, Mac ve yerleşik uygulamaları kullanarak yeni beceriler kazanmalarına yadımcı olmak hedeflenerek Apple Teacher öğrenme platformunun tanıtımı yapıldı. Meslektaşlarına platformun güncel eğitim-öğretim sürecine kattıkları ve öneminin kavranması konusunda yol gösterici oldular. Etkinliğin ikinci gününde Apple Araçları ve ekosisteminde bir ders tasarımının nasıl yapılabileceğinin paylaşıldığı atölyede katılımcılarla birlikte yapılan çalışmaları deneme imkanı da bulundu.

Pek çok zorluğu da beraberinde getiren uzaktan eğitim süreci, ders içerisinde dijital araçların kullanımının öğrencileri derse bağlamakta ne kadar faydalı ve kolay olduğunu göstermiş oldu. Bu amaçla asenkron ve senkron uygulama örneklerinin deneyimlendiği bir atölye çalışması daha yapılmış oldu. Aynı zamanda uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirmeyi zenginleştirmeyi mümkün kılan öneriler de paylaşıldı. Günün son oturumunda ise günlük yaşantımızdaki hareketi keyifli hale getirmenin ve bunları çevremizle paylaşırken motivasyonumuzu nasıl yükseltebileceğimizin yolları aktarıldı. Böylelikle teknolojinin pek çok farklı alan dersine entegre edilebileceğini görmüş olduk. Etkinliğin son günü eğitimsel ve güncel konuları öğrencilerinizle tartışıp kayıt etmek ve oluşturacağınız podcast kanalınızda yayınlamak amacıyla kullanabileceğiniz GarageBand uygulaması ile başladı. Podcast her yaştan ve her branştan insanın kullanabileceği hem eğitsel hem de eğlenceli bir içerik üretme aracıdır. Bunu yapmak için müzik öğretmeni ya da müzisyen olmaya gerek olmadığını birlikte deneyimleyerek gördük. Muhtemelen çekinceyle yaklaşılan alanlardan bir tanesi de kodlama dersleridir. Oysa kod yazmayı öğretirken yalnızca teknolojinin dilini öğretmiyorsunuz. Düşünmenin ve fikirlere hayat vermenin yeni yollarını da öğretiyorsunuz. İster yeni başlıyor ister öğrencilerinize Swift sertifikası kazandırmaya hazır durumda olun,

Apple size kodlamayı sınıfınıza taşımanızı kolaylaştıracak müfredatlar, araçlar ve uygulamalar sunuyor. Son çalışmamızda da buradan yola çıkarak katılımcılarımız ile Everyone Can Code müfredatı kapsamında uzaktan eğitimde K12 seviyesinde yürütülen kodlama derslerinde uygulanabilecek bilgisayarlı ve bilgisayarsız kodlama aktivitelerini deneyimledik.Üç günün sonunda aslında teknolojinin pek çok farklı disiplinin içinde yer almasının mümkün olduğunu tekrar görmüş olduk.

Son olarak çevrimiçi gerçekleşen etkinliğimiz toplam 8 oturumda 450’nin üzerinde katılım ile tamamlandı. Bu deneyim ve kazanımların öğretmenlerimiz üzerinde farkındalıklar kazandırdığına inanıyoruz. Ve etkinliğin sonunda yapılan ankette memnuniyet oranının %95’i bulması bizlere doğru yolda olduğumuzu hissettirdi ve sonraki etkinlikler için güç verdi.Yaşam boyu öğrenme yolculuğunda bizimle olduğunuz için teşekkür ederiz.

Etkinlik Takvimi

24 Kasım 2020

20:00-20:10Açılış – Burak Türkcan
20:10-20:15Ara
20:15-20:50ADE’ler ile Söyleşi
20:10-20:15Ara
20:55-21:30ADE olmak için bize katılın: Apple Teacher Tanıtımı – Serpil Tuti Sarı, Bikem Özdinç ve Güner Güler

25 Kasım 2020

20:00-20:35Apple Araçları ile Zenginleştirilmiş Ders Tasarımları – Uğur Mert ve Kurtuluş Toptaş
20:35-20:40Ara
20:40-21:15Uzaktan Eğitimde Oyunlaştırma Uygulamaları – Bikem Özdinç
21:15-21:50Hareket Et Paylaş – Motivasyonunu Yüksek Tut – Hakkı Özkarakaş

26 Kasım 2020

20:00-20:35Podcast & Garageband – Atıl Çelik
20:35-20:40Ara
20:40-21:15Uzaktan Eğitimde İnteraktif Kodlama Dersleri – Güner Güler ve Kurtuluş Toptaş
21:15-21:20Ara
21:20-21:30Kapanış – Burak Türkcan

.